HAKEN VOOR DE WILDOPVANG

Op deze pagina kun je alles lezen over het haken van vogelnestjes en mandjes voor de Wildopvang Delft. Deze pagina is met zorg gemaakt en er is geprobeerd om elke vraag te beantwoorden die tot nu toe gesteld is in de Facebook-groep De vogelnestjes haak- en breigroep. De meeste antwoorden zijn overigens gegeven in de hiervoor genoemde Facebook-groep door een medewerkster van de Wildopvang Krommenie. Het is ontzettend fijn dat zij haar kennis en ervaring heeft willen delen zodat ook de Wildopvang Delft er baat bij heeft. Staat het antwoord op jouw vraag er toch niet tussen? Stel je vraag dan in de Facebook-groep of door een reactie te plaatsen op deze pagina, ik zal daar zo spoedig mogelijk op reageren.

Hoe het begon
In het najaar van 2019 deed de Wildopvang Delft een oproep voor gehaakte en gebreide vogelnestjes. Ze willen daar graag in het voorjaar gebruik van gaan maken en waren blij verrast toen bleek dat er ontzettend veel haaksters en breisters aan de slag wilden voor de Wildopvang Delft.

Facebook-groep
Er was niet alleen veel interesse, er waren ook heel veel vragen. De Wildopvang Delft maakte daarom een aparte Facebook-groep aan (klik hier), maar natuurlijk is de Wildopvang er primair voor de opvang van de dieren. De medewerkers konden het beheer van deze Facebook-groep niet aan en daarom heb ik die taak op me genomen zodat iedereen zijn vragen kon stellen. Zoals hierboven al genoemd is een groot deel van de vragen beantwoord door een medewerkster van de Wildopvang Krommenie. Dat heeft ontzettend geholpen, want zo kon er een overzicht gemaakt worden van tips, do's en dont's. In de groep deelde ik een aantal patroontjes, maar er was behoefte aan een overzicht met alle informatie. Daarom is deze pagina gemaakt.

Inzamelpunt vogelnestjes in Delft
Voor het maken van vogelnestjes vind je hieronder tips en patronen. Lees die tips goed, het is echt heel erg belangrijk dat de aanwijzingen opgevolgd worden! De nestjes voor de Wildopvang Delft kun je afgeven bij het inzamelpunt in Delft. Dat is Atelier Kleurrijk Vilt, het adres vind je hier.

Nestjes niet afgeven bij de Wildopvang Delft
Let op dat je je nestje niet afgeeft bij de Wildopvang zelf. De medewerkers hebben het te druk met het verzorgen van de dieren en zijn helaas niet in de gelegenheid om de nestjes aan de deur aan te nemen. Ze vragen jullie begrip hiervoor.

Opsturen nestjes
Woon je ergens anders in Nederland en wil je je nestje(s) opsturen?

Je kunt jouw nestje opsturen naar de Wildopvang Delft:

Wildopvang Delft
Joke Smitstraat 5
2642 AE Pijnacker

Je kunt je nestje ook opsturen naar de Wildopvang Krommenie:

Wildopvang Krommenie
Busch 2
1562 HH Krommenie

Liever je nestje afgeven bij een vogelopvang in de buurt? Er is nu nog geen informatie beschikbaar over opvangcentra die interesse hebben. Je kunt eventueel zelf een opvangcentrum benaderen bij je in de buurt.

Liever financieel bijdragen?
Wil je liever financieel iets bijdragen? Daar is de Wildopvang Delft natuurlijk ook blij mee. Meer informatie over doneren vind je hier. De Wildopvang Delft heeft ook een winkel, die vind je hier.

Algemene aanwijzingen
Dan hier een aantal algemene aanwijzingen, met dank aan de Wildopvang Krommenie voor het helpen bij het samenstellen van deze lijst. Let op dat je deze aanwijzingen opvolgt, anders is je nestje niet bruikbaar en dat zou zonde zijn van al het werk.
  • gebruik natuurkleuren (grijs / zwart / groen / bruin / zand)
  • gebruik een dubbele draad en haak zo strak mogelijk. Zo blijft het mandje mooi, ook na meerdere keren wassen.
  • geen gaatjes in het werk laten vallen.
  • zorg dat de rand omgeslagen kan worden en dat het mandje niet omvalt of inzakt als het a
  • er zijn goede ervaringen met Royal Acryl van Zeeman en/of Saskia (100 % acryl) van Wibra. Ander acryl- of katoen garen is ook geschikt, maar gebruik geen pluizig garen, geen t-shirtgaren, geen andersoortig fantasygaren of raffia.
  • als je haakt, haak dan alleen met vasten. Als je breit, brei dan alleen rechte steken. Er mogen geen openingen in het werk zitten want daar kunnen ongelukken van komen met bijvoorbeeld kleine vogelpootjes.
  • er is niet één maat geschikt. Grotere en kleine mandjes zijn welkom, zolang er maar een of meer vogeltjes in passen. Een maat van 9-11 centimeter groot is in elk geval goed.
  • werk alle draden weg voordat je je nestje instuurt.
Patronen
Hier vind je een aantal links naar brei- en haakpatronen van mandjes die als nest gebruikt kunnen worden. Sommige patronen zijn in het Engels omdat een aantal van jullie daar goed mee overweg kan. Heb je liever Nederlandse patronen? Klik dan op een van de andere links. Het aantal patronen zal de komende tijd uitgebreid worden. Let op dat je het patroon eventueel aanpast als het mandje te groot wordt en haak alleen vasten of brei alleen rechte steken. Een maat van 9-20cm is in elk geval goed. Let op: gebruik dus altijd een kleine haaknaald (max 4mm) en acryl of katoen. Als in onderstaande patronen iets anders staat, negeer dat dan. Haak dan niet met de maat haaknaald en het garen zoals in deze patronen vermeld.

No comments:

Post a Comment